Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Newsy Biografia Info Dyskografia Teksty Video Galeria Forum Download

Vegan tacos - przepis Jess Origliasso



Na 4 osoby
3 awokado
duża cytryna lub limonka
sałata
słoiczek zielonych oliwek
czosnek
puszka czerwonej fasoli
pomidory
ser żółty (najlepiej cheddar)*
skorupki do tacos / tortille do tacos


TORTILLA
Z tego względu, że nie każdy znajdzie w sklepie skorupki do tacos, proponuję przyżądzić tortille samemu. Są bardzo proste w przygotowaniu i składają się jedynie z kilku składników:

2 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżczka masła
około 1/3 szklanki wody
olej do posmarowania

Oby dwie mąki i sól przesiewamy przez sito do miski, dodajemy łyżeczkę masła oraz tyle wody aby po zagnieceniu uformowało się gęste ciasto (zwykle około 1/3 szklanki). Zagniecione ciasto odstawiamy na krótki czas. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Teraz pozostaje nam już uformowanie cienkich placków (powinno wyjść jakieś 12-16 sztuk) i posmarowanie ich olejem. Tortillę pieczemy w piekarniku z obu stron tak by stały się suche, ale jeszcze elastyczne (kolor dość blady miejscami podpieczony). Możemy je już podczas pieczenia zawinąć tak aby utworzyły "kieszeń".

GUACAMOLE*



Przeciąć awokado i wyskrobać z niego cały miąższ do miski, dodać sok z połowy cytryny bądź całej limonki (z tego względu, że limonki są o wiele mniejsze od cytryn), jeden ząbek czosnku. Specjalnym "sekretnym" dodatkiem Jess do guacamole jest odrobina zalewy z oliwek. Wszystko zagnieść. Dip trzeba przyżądzać na wyczucie, zgodnie z własnymi upodobaniami, tak, żeby nam smakował (można dodać więcej czosnku albo soku z cytryny itd).
WSKAZÓWKA: Staraj się wybierać dojrzałe awokado, nie może być zbyt twarde. Idealny owoc jest lekko miękki, zielony w środku. Jeżeli znajdziesz przy pestce ciemne plamki, możesz je wyciąć; jeśli awokado nie pachnie najlepiej, wyrzuć je.

Teraz wystarczy przygotować tortille i nałożyć na nie wszystkie składniki: pokrojone pomidory, sałatę, czerwoną fasolę, oliwki, ser oraz guacamole.

Voila!

* Z tego względu, że w Polsce trudno jest dostać "fałszywy" ser (tzn. na bazie soi), można użyć sera żółtego. Nasze tacosy będą wtedy wegetariańskie, nie wegańskie.

* Guacamole jest meksykańską salsą przyżądzaną na bazie awokado. Są różne wersje tego sosu, podstawowy składa się z awokado, soku z limonki oraz soli. Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy.